Tajemno | 4. Díl | Lucidní snění

Lucidní snění

Úvod

Lucidní snění znamená to, že můžete ovládat své sny. Jednoduše řečeno. Je to prostě o tom, si v duchu a hlavně ve snu uvědomit, že to co právě prožíváte je sen a tímto uvědoměním se do snu probudit a začít ho ovládat. Někdy je to lehké, jindy těžší, ale existuje pár technik, které spolehlivě ve většině případů navodí lucidní sny.


O těchto způsobech si dnes také něco řekneme, ale také si řekneme něco o tom, jak vlastně lucidní sny vznikají, co je způsobuje a proč mají lucidní sny jen někteří lidé.

Co jsou to lucidní sny?

Jako mnoho jiných věcí, i samotné lucidní sny mají svůj vlastní věděcký výzkum, který měl za cíl přijít na to, jak lucidní sny fungují a co je způsobuje.

Jedna z těchto studií pochází od autorky jménem Celia Green. Celia Green ve své knize analyzovala hlavní rysy vědomých snů, z nichž vyvodila, že to byly zážitky zcela odlišné od běžných snů. Předvídala, že by měly být spojeny s REM spánkem.

Je zde jedna nevyřešená otázka o neurofyziologické povaze vědomého snění, která je důvodem pro pochybnosti, a to kvůli elektrické aktivitě ve frontálním kortexu, který je obvykle během normálního spánku utlumen. Chování frontálního kortexu nebylo dosud v souvislosti s vědomým sněním důkladně prozkoumáno.


Ve výsledku to znamená to, že  lucidní sny nejsou ještě plně pochopeny a zbývá nám jen čekat, kdy nějaká studie potvrdí existenci lucidních snů a jejich původ.

Jak se vzbudit do lucidního snu?

Navodit si lucidní sny bývá pro někoho těžší a pro někoho snadnější. Je to prakticky podobné astrálnímu cestování, jen tady se zaměřujeme jen na svou mysl, ale o tom v jiném příspěvku.

Když to teda jde tak jak? Odpověď by mohla být dlouhá, ale ve zkratce jde o to, abychom si ve snu uvědomili, že jsme ve snu...

No jo, jenže, když nejsem ve snu vzhůru, jak si to mám uvědomit? Existuje pár technik, které tomuto fenoménu dopomáhají a ve většině případů i fungují tak, jak by měli fungovat.

Techniky lucidního snění

Mezi základní techniky patří tzv. Přezkoumání reality, které pomáhá si uvědomit, že jste opravdu ve snu a tím se do něj probudit. Přezkoumání reality funguje na tom principu, že si v reálném životě uděláte pár zvyků, které budete normálně opakovat každý den, až to budete dělat skoro nevědomky.

Například si nakreslíme na zápěstí tečku a každých pár hodin budeme zkoušet skrz tuto tečku prostrčit prst. Samozřejmě, že nám to nepůjde, ale po pár dních nebo třeba týdnech, to budeme dělat tak často, až se z toho stane zvyk. Jakmile se to stane, je tu šance, že to uděláte i ve snu, ale tam to fungovat bude, uvědomíte si, že jste ve snu a díky tomu si navodíte lucidní sen.

Kromě malování tečky na zápěstí, můžeme například kontrolovat čas. Jentak mimovolně kontrolovat hodiny na zdech, na ruce, pokud nosíte hodinky, nebo i na telefonu. Prostě kontrolovat čas nevědomky, aniž bychom to potřebovali. Jakmile se z toho stane zvyk a stane se nám to ve snu, můžeme si všimnout, že se ručičky pohybují jinak než by měli nebo že číslice na hodinkách nejdou přečíst. Tím si opět uvědomíme, že jsme ve snu.

Takových příkladů může být stovky, ale všechny zde psát nebudu. Jde hlavně o tom, vytvořit si mimovolné zvyky, které budeme dělat nevědomky a které poté můžeme zažít ve snu.






Další technikou je Mnemonická indukce lucidního snu, které funguje na principu zapamatování si snů. Jednoduše si pokaždé, když se vzbudíte (ať už ráno nebo v průběhu noci), zapisujte si všechno, co si ze snu pamatujete. Když si nebudete pamatovat sen, stačí popsat pocity, které zrovna máte ze snu.

Pokud si budete psát všechno, co si pamatujete ze snů, brzy budete mít popsanou všechnu možnou aktivitu, kterou ve snu děláte. Díky tomu se pak může stát, že pokud zažijete něco, co si pamatuje z vašich zápisků, uvědomíte si, že je to sen a vstoupíte do něj.





Technik existuje samozřejmě mnohem více, ale jsou buď málo účinné nebo jsou neúčinné úplně. Já osobně jsem tyto dvě techniky vyzkoušel a po pár týdnech příprav fungovali výborně. Dnes si již dokáži navodit lucidní sen, kdykoliv během noci, díky zažitých zkušenostem.

Co nám to může dát?

Představte si, že si můžete dělat naprosto cokoliv chcete. Ano, přesně tak. Je toho strašně hodně a vypsat všechny možné "sny", které si chce člověk splnit je opravdu možná i nemožné. Ale nějak takhle funguje lucidní sen. Můžete ho ovládat. Můžete si tam dělat co chcete a to do té doby, než se doopravdy vzbudíte a budete muset do školy nebo do práce.

Sny jsou místem, kde se nám plní přání a lucidní snění je možnost, která nám tohoto dopomáhá docílit dvojnásobně, protože si můžeme vybrat, co si splníme.

Doufám, že se vám článek líbil.

Sdílejte ho mezi přátelé, abyste jim splnili další přání.

Těším se u dalšího příspěvku ... Uissu!

Komentáře

Nejčtenější